Nieuws

Over ons Nieuws Ex-werkneemster Maria Peeters wordt 100 jaar!
Over ons Nieuws Ex-werkneemster Maria Peeters wordt 100 jaar!

Maria Peeters leerde echtgenoot kennen tijdens pekelen van zeeharing.

100-jarige stond mee aan de wieg van familiebedrijf Manna.

Een ex-werknemer die op 5 mei 100 jaar wordt. Dat willen we bij Manna niet ongemerkt laten passeren. Zeker als deze oud-gediende zich in het rusthuis nog tal van anekdotes herinnert van bij de opstart van het inmiddels 4de generatie-familiebedrijf. Zo leerde Maria Peeters in 1935 zelfs haar latere echtgenoot kennen bij Manna. “Tijdens het pekelen van zeeharing”, herinnert Maria zich nog levendig. Onze CEO, Sylvie Van den Broeck, was blij verrast toen dit menselijk stukje bedrijfsgeschiedenis haar ter ore kwam. “Een bezoekje met bloemen kunnen we haar jammer genoeg niet brengen, maar we willen er wel mee voor zorgen dat ze heel veel felicitatiekaartjes krijgt in het rusthuis.”

Maria Peeters heeft het steevast over “Baas Broeck” als ze het over de oprichter van Manna heeft, de overgrootvader van Sylvie Van den Broeck die het sauzenbedrijf nu leidt. Destijds startte Henri Van den Broeck met het pekelen van haring. De in zuur ingelegde haring die hij verkocht werd met de hand schoongemaakt en vervolgens met paard en kar van deur tot deur verkocht. Ex-werkneemster Maria Peeters bewaart bijzonder warme herinneringen aan de periode dat ze zelf gepekelde vis klaarmaakte voor consumptie. Daarom liet ze haar inmiddels zelf 80-jarige zoon Marcel contact opnemen met Manna. “Gelukkig”, zegt Sylvie Van den Broeck. “Anders hadden we dit mooie verhaal nooit gekend. Haar zoon heeft zelfs nog foto’s uit die tijd.”

Op het werk leerde Maria haar man Georges kennen, die 7 jaar ouder was én als ploegbaas 1 van de enige mannelijke werknemers bij Manna destijds. “De pittige details heeft ze echter nooit aan mij verteld”, zegt haar zoon Marcel.  Toen ze op haar 19 beviel van hem stopte ze met werken. Haar man Georges ging tijdens de oorlog aan de slag bij het OCMW in Antwerpen en is daar tot zijn pensioen blijven werken. Heel  hun leven lang woonden ze in de regio van Antwerpen. “En daar kwam in het gezin nooit iets anders op tafel dan saus van Manna”, zo luidt het verhaal.

Maria verblijft sinds enkele maanden in een woonzorgcentrum (Hof De Beuken in Ekeren). Bij Manna zijn we vastbesloten voor Maria iets speciaals te doen. “Het doet me iets dat deze mevrouw ook zoveel jaren later nog zo’n warme herinneringen bewaart aan mijn overgrootvader en het bedrijf. Met plezier was ik haar een grote bos bloemen gaan brengen in het rusthuis. Maar vermits dat door corona jammer genoeg niet kan, moeten we het anders doen. We gaan er alvast voor zorgen dat ze 100 rode rozen én een kaart met een persoonlijke boodschap van al haar opvolgers krijgt. En op die kaart ga ik in elk geval een dikke merci zetten”, weet Sylvie Van den Broeck wel zeker.

Lees hier het artikel dat in de Gazet van Antwerpen verscheen.